Historien om emaljepins og deres bruk over tid

Du har sikkert lagt merke til at nesten alle politikere har en sittende i jakkeslaget eller på kjolen. Pins, eller nåler som de også kalles, brukes flittig av våre folkevalgte for å vise at de støtter Ukraina, går med på FNs verdensmål eller rett og slett elsker det norske flagget og norske verdier.


Men pins er ikke bare for politikere og toppledere. De siste årene har de små emaljefylte tilbehørene fått en skikkelig renessanse, og de brukes spesielt til å personalisere et antrekk, for å skape fellesskap og samhold i klubber, bedrifter og foreninger, eller for å komme med en politisk uttalelse.


Populariteten kan blant annet ses på Instagram, hvor flere kontoer dedikert til fargerike pins i alle former har godt over 100 000 følgere, og hashtags som #pinstagram og #pingamestrong har over en million innlegg.


Selv den amerikanske superstjernen Kim Kardashian har hoppet på banen, akkurat som mange av de store motemerkene som Nike, Chanel, Balenciaga, Prada og Dior også har pins som en del av sortimentet sitt. 

Et eldgammelt håndverk i nye klær

Historisk sett går bruken av pins slik vi kjenner dem tilbake til Hellas på 1200-tallet f.Kr. Under Yuan-dynastiet i Kina ble nållignende gjenstander også populære som dekorative smykker å feste på klærne. Men faktisk kan selve innleggsmetoden, som brukes i dag for å produsere de aller fleste stifter, dateres helt tilbake til det gamle Egypt omtrent 1800 f.Kr.

Der grekerne brukte pulverisert glass for å produsere datidens pins, brukes i dag oftest myk eller hard emalje, selv om det nå også er mulig å trykke pins digitalt, deretter behandles de med epoksy.

Det har også blitt mulig å kombinere de to teknikkene, slik at du får det beste fra begge verdener; nemlig kvaliteten og følelsen til en ekte emaljenål og detaljnivået til en trykt nål.


Samtidig betyr dette også at produksjonsprisen på spesiallagde pinner med eget motiv etter hvert er blitt så lav at de aller fleste kan delta, og dermed har det aldri vært mer tilgjengelig for både bedrifter, foreninger og privatpersoner å ha pinner laget med deres helt egne design. 

Samhold i miniformat

I USA ble pinner spesielt populære under den amerikanske borgerkrigen, hvor de i utgangspunktet var utbredt på grunn av deres funksjonalitet som markører som gjorde at de ulike hærenhetene kunne gjenkjenne hverandre.
Det tok imidlertid ikke lang tid før de små markørene ble en kilde til stor stolthet blant troppene, og nåler bidro dermed til å styrke samholdet blant soldatene ved fronten.


Under første verdenskrig ble pins også mye brukt i militæret, spesielt i den amerikanske hæren, hvor de nå typisk ble tildelt for å markere spesielle utmerkelser blant individuelle soldater.


I kjølvannet av både den første og andre verdenskrigen fikk pins gjennomslag blant befolkningen generelt som en måte å markere politiske eller sosiale tilhørigheter på, noe som var spesielt tydelig under borgerrettighetsbevegelsen frem til slutten av 60-tallet. 

En måte å uttrykke seg på

Til tross for nålenes svært beskjedne størrelse, har de en unik evne til å formidle et klart og tydelig budskap uansett hvor du beveger deg, noe som også er den avgjørende årsaken til deres popularitet blant politikere og andre innflytelsesrike personer.


Samtidig har det blitt utbredt for vanlige borgere å gjøre sin posisjon og støtte kjent offentlig, og nettopp derfor er for eksempel nåler med det ukrainske flagget, brystkreftbånd eller pride-flagg også etterspurt blant våre privatkunder.


Pins eller nåler fungerer imidlertid også som et helt vanlig tilbehør, og det trenger absolutt ikke ligge noen dypere mening bak, annet enn at de er til pynt.


En av de store fordelene med dem er at det finnes en versjon for enhver smak eller anledning.