Magnetisk kjøkkenhistorie

Smarte induksjonstopper som koker og steker raskere enn keramiske topper blir stadig mer populære. De fleste er i dag klar over fordelene, men veldig få er klar over historien som ligger til grunn for utviklingen av induksjonstopper. 

Pixabay (Thomas Edison) 

Induksjon er som Aftenposten forteller, en glimrende måte å varme maten på. Fordi induksjon ikke har noe varmeelement under glasstoppen som må oppvarmes eller avkjøles, vinner induksjonstoppen over sine eldre brødre på alle områder. 

Begynnelsen 

Induksjonskoking på kjøkkenet er et av mange spennende teknologiske gjennombrudd, men ikke så nytt somf folk tror. Induksjonseventyret begynte i 1820 da den danske fysikeren Hans Christian Oersted fant ut at elektrisk strøm strømmer skaper et usynlig  magnetfelt rundt seg.  

Året etter tok den franske fysikeren Andre-Marie Ampère Oerstads forskning til et nytt nivå når han oppdaget at to pararelle strømførende ledninger enten tiltrakk eller frastøtte hverandre. 

Faraday 

Vitenskapen til Ampère var veldig  teoretisk uten bruksverdi. Ikke før den engelske fysikeren Michael Faraday fant ut at han kunne lage en primitiv motor med elektrisk magnetisme ble det fart i sakene. Andre oppfinnere som William Sturgeon fra England og amerikanske Joseph Henry utviklet praktiske elektriske motorer. 

Selv om Faraday ikke lyktes slik med det praktiske lyktes han til de grader med det teoretiske. Ti år senere gjorde Faraday igjen en banebrytende oppfinnelse, som igjen ville gjøre andre mennesker berømte. 

Faraday viste hvordan man ved å rotere en trådspole gjennom et magnetfelt kunne få elektrisk strøm gjennom den. Igjen forstod ikke den glimrende teoretikeren hva han hadde oppfunnet, men det var det en annen som gjorde, nemlig  en viss Thomas Edison. 

Slo på lyset 

Edison forstod at Faraday hadde laget en strømgenerator. Thomas Edison konstruerte derfor et eksempel som han viste til innflytelsesrike personer. Han klarte å overbevise dem om at oppfinnelsen vill forandre hele verden til en elektrisk verden. Oppfinnelsen er radikalt banebrytende. 

Dessverre for Faraday fikk han verken æren for den teoretiske eller praktiske gjennomføringen av å bringe elektromagnetisme til jorden befolkning. 

Maxwells ligninger 

Teoriene ble til slutt nedtegnet og gjort offisielle av den skotske fysikeren James Clerk Maxwell. Maxwell var flink til å samle all teorien til Oerstad, Ampère og Faraday, og han laget fire enkle matematiske formler. 

Praktisk bruk av den nye kunnskapen forekom på flere områder, og merkelig nok for mange i dag ble det introdusert en induksjonstopp på verdensmessen i Chicago i 1933. Det ble fiasko. 

Houston I have Induction 

På syttitallet laget et amerikansk firma som egenetlig laget spilleautomater, en induksjonstopp som nesten var bra, men som laget støy. Tester viser at dagens induksjonstopper er lydløse. 

Uten at elektrofirmaet var klar over det var det andre amerikanere som laget bedre induksjonstopper enn dem. NASA utviklet selv en induksjonstopp til romfartsprogramet sitt. 

Pixabay 

Tryggere 

Som art har mennesket i uminnelige tider utviklet nye metoder for å tilberede og preservere mat, fra steking, tørking, salting og frysing, til å kunne steke seg en elektromagnetisk biff. Induksjonstopper er tryggere fordi varmen skapes i stekepannen og ikke fra ild, gass eller kokeplate. 

Fordelene med inuksjonstopp på kjøkkenet kan oppsummerres med noen få enkle punkter. 

●   Lett å rengjøre 

●   Energieffektiv 

●   Tryggere fordi man ikke brenner seg 

●   Nøyaktig temperaturkontroll 

●   Raskere