Slik blir du kredittverdig

Skal du søke om et lån, enten det er forbrukslån eller boliglån, vil banken du søker hos foreta en kredittsjekk av deg. På denne måten finner banken ut om du er kredittverdig, og om de kan låne deg penger. Det er også på bakgrunn av denne at renten du får tilbud om blir satt. Kredittverdigheten bedømmes ut fra hvilken kredittscore du får, og de fleste selskaper benytter seg av en tabell som går fra 0 til 100.
Enkelt sagt er det slik at desto høyere tall du får, desto mer vil banken låne deg penger. I tillegg betyr en høy kredittscore lav rente og større lånesum.

Rydd opp i dyr gjeld

Dersom du har boliglån eller andre typer lån med sikkerhet, kan du betale ned disse i den takten det er avtalt. Skulle du derimot også ha annen dyr gjeld, som smålån eller kredittkort, bør du se om du ikke kan få samlet dette i et nytt lån med bedre rente. Det er dette som kalles refinansiering. Hos https://mony.no kan du sende inn en søknad om refinansieringslån og få svar fra flere banker. Dette vil mest sannsynlig resultere i bedre rente og gi deg en mulighet til å bli kvitt den dyre gjelden fortere.

Høy kredittscore

For å få høy kredittscore må du ha et godt forhold mellom inntekt og utgift. Ved siden av dette må du ha god betalingshistorikk, og være uten betalingsanmerkninger eller inkassokrav. Andre ting som påvirker kredittscoren er eiendom, familiære forhold og flyttehistorikk.
Statistikken viser at de fleste av oss ender opp med en score på omtrent 70 poeng. Dersom du har en mistanke om at din score ikke blir så høy, kan du sette i verk tiltak som gjør deg kredittverdig.
Les mer: Bli kvitt dyre smålån og kreditter

Bli kvitt betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger er noe av det som påvirker scoren mest, og da ikke på den positive måten. En betalingsanmerkning blir fjernet så snart du har betalt gjelden som førte til anmerkningen. 
Ta kontakt med de du skylder penger og kom frem til en avtale om nedbetaling. Bruk alt du har av ekstra penger til å betale ned gjelden din. Anmerkningen skal normalt bli slettet med en gang, men noen ganger jobber systemet tregt og da kan du selv ta en telefon og følge opp at den blir slettet.

Andre forhold som påvirker din kredittscore

Betalt regningene dine til tiden slik at du får en god betalingshistorikk. Gjør det enkelt for deg selv og opprett avtalegiro der det er mulig. Det lønner seg også å passe på at du ikke har overtrekk på kontoen. Det å være gift eller samboer teller positivt, da det blir to som kan betjene den samme gjelden. Det kan derfor lønne seg å søke om lån sammen med en medsøker.
Bankene liker at du viser stabilitet. Det vil si at du ikke flytter for mye eller bytter jobb for ofte. Dette er ikke alltid ting du får gjort så mye med, men det kan være greit å vite at også dette kan påvirke din kredittscore i positiv eller negativ retning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *