Tenk deg om før du tar med PC-en på ferie

PC-en på ferie

De aller fleste av oss eier både PC og nettbrett. Vi har de med oss over alt, også når vi er på ferie. Dog er det greit å være klar over at det ikke alltid er like trygt å ta med seg slikt utstyr. Dette handler ikke om at noen vil stjele selve utstyret, selv om det er irriterende nok.

Nei, det handler om at det finnes personer som vil prøve å skaffe seg tilgang til enhetene du har med deg for å hente ut informasjon om deg.

Ute etter informasjon om passord og kredittkort

Det disse menneskene er ute etter er selvfølgelig slike ting som passord, brukernavn og ikke minst informasjon om dine ulike bankkort. Dette benyttes for å svindle deg for penger. Ved siden av dette risikerer du også å få med deg uønsket programvare i form av virus og ondsinnede programmer.

Dette kommer av at vi kobler oss opp mot diverse nettverk som ikke er sikre, eller vi klikker ukritisk på lenker i forbindelse med at vi skal få lov til å benytte et trådløst nett.

Her er noen råd om hvordan du kan sikre enhetene dine:

  •         Ikke ta med deg flere enheter enn det du faktisk trenger.
  •         Beskytt enhetene med passord og/eller pinkode.
  •         Slå av enheter som ikke er i bruk.
  •         Krypter viktig data.
  •         Bruk alltid VPN når du kobler deg opp mot ulike trådløse nettverk.
  •         Oppdater virusprogrammene du bruker før du drar.

Undersøk hva som gjelder før du reiser

Det finnes land, som for eksempel USA, som er veldig restriktive og har strenge lover når det kommer til datautstyr som bringes med inn i landet. Det betyr at de dersom de mistenker noe kriminelt kan kreve å få tilgang til utstyret du har med deg.

Noen land har også kontroll over hva du får bruke utstyret til, og det innebærer at de også kontrollerer tilgangen til internettet. Dersom du lurer på hva som gjelder dit du skal reise, kan du blant annet kontakte landets ambassade i Norge for å få informasjon om regler og lovverk.

Forsiktighet er en dyd

Det gjelder altså å være forsiktig når du tar med datautstyr på ferie. Dette gjelder spesielt om du på gjeldende utstyr også har passord og informasjon som vedkommer jobben. Det er som regel slike ting de kriminelle er ute etter. I tillegg er det slik at det er lett å omsette både nettbrett, telefoner og bærbare PC-er, og derfor er de populære mål for tyver som er ute etter lettjente penger.

Du bør derfor også sjekke hva forsikringen din faktisk dekker før du reiser på ferie. Refinansier lånene dine og bruk overskuddet til å kjøpe nye virusprogrammer til datautstyret ditt før du skal på ferie. Det kan også være lurt å bruke litt penger på VPN. Det koster som regel ikke noe mer enn en hundrelapp i måneden. Dermed blir det en billig beskyttelse mot det som kan skje når du er på din velfortjente ferietur.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *